piątek, 23 grudnia 2016

Hummus

Hummus to jedna z tych potraw, która nie wymaga wielkiego zaangażowania, a i tak wyjdzie pyszna! Szybki czas przygotowania, łatwość dostępnych składników i tyyyyyyle pomysłów na wykorzystanie go później w przeróżny sposób. Można w nim po prostu maczać warzywa, można z niego zrobić smakowe pasty na kanapkę, albo dodać do potraw mięsnych, bo super się z nimi kompiluje.




Składniki:


- 2 puszki ciecierzycy
- ok. 100 g sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny


Na patelni prażymy sezam (uwaga, żeby się nie spalił!). Następnie blendujemy go z oliwą - na gładką masę. Zamiast tego możemy dodać 100 g pasty tahini, ale jest ona ciężej dostępna w sklepach. Dodajemy ciecierzycę (wodę z puszki wcześniej odlewamy) i ponownie miksujemy. Dodajemy resztę składników, solą i pieprzem doprawiamy do smaku. Blendujemy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę, taką jak na zdjęciu.


Do tak zrobionego hummusu polecam dodać 3/4 słoiczka suszonych pomidorów. Tak zrobiony jest wręcz niewyobrażalnie pyszny! Drugą opcją jest dodanie drugiej połowy cytryny oraz garść pietruszki - hummus wyjdzie bardzo wytrawny, ale równie dobry.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne