niedziela, 18 grudnia 2016

Babeczki korzenno-kokosowe



Pozostając w klimacie grudnia i Świąt Bożego Narodzenia, przygotowałam babeczki! Nie byle jakie, bo o smaku pierniczków, polane białą czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi. Jest to bardzo prosty świąteczny przepis - szybkie wykonanie, nieskomplikowane składniki :)



Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do pierniczków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ok. pół szklanki wiórków kokosowych
- tabliczka białej czekolady

W misce mieszamy wszystkie suche składniki (oprócz wiórków kokosowych), a zaraz potem dodajemy mleko, olej, jajko. Kiedy masa będzie gładka, przekładamy ją do foremek na babeczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut. Babeczki studzimy. W małym rondelku podgrzewamy białą czekoladę z 2 łyżkami mleka - do roztopienia. Polewamy nią wierzch babeczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne