niedziela, 4 grudnia 2016

Chili con carne


Choć Chili con carne to jedno danie, każdy robi je trochę inaczej, choćby na przykład doprawiając wedle własnych upodobań. Ja lubię, kiedy jest pikantne i kiedy czuć w nim kmin rzymski, który uwielbiam. Dla zbalansowania smaku danie podaję z jogurtem naturalnym i niezawodnym ryżem.





Składniki (na 8 porcji):


- mała puszka kukurydzy

- puszka czerwonej fasoli

- duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- 800g zmielonego mięsa wołowego

- oliwa

- puszka pomidorów

- 500g przecieru pomidorowego

- czerwona papryka

- mała garść natki pietruszki

- sól, pieprz

- łyżeczka chilli

- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego, cukru oraz oregano


Na oliwie smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem. Dodajemy mięso. Kiedy mięso będzie już podsmażone, dodajemy pomidory oraz przecier. Dusimy około 5 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Dusimy około 10 minut, przyprawiamy. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem. Polecam też podawać z jogurtem naturalnym, który łagodzi pikantny smak potrawy :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne