środa, 26 kwietnia 2017

Potrawka z szynki wieprzowej




Składniki:

- 1,5 kg szynki wieprzowej
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 cebule
- 50 dkg pieczarek
- 2 łyżki masła
- 0,5 l ogórków konserwowych
- 0,5 l bulionu
- 350 ml śmietany 18%
- 3 płaskie łyżeczki mąki 

1. Szynkę pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć, podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
2. Pod koniec smażenia mięso posypać obiema paprykami i dodać cebule pokrojone w piórka.
3. Smażyć do zeszklenia się cebuli. Na drugiej patelni podsmażyć pieczarki na maśle.
4. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Mięso oraz pieczarki przełożyć do garnka, dodać ogórki, dodać bulion i gotować, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlać większą ilością bulionu.
5. Pod koniec duszenia dodać śmietanę zmieszaną z mąką. Całość doprawić ewentualnie solą, pieprzem i opcjonalnie jeśli trzeba to papryką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne