1. Jest on bardzo dobrym źródłem tłuszczów, a choć na ogół w Wielkanoc zapominamy o zdrowych nawykach, ja zawsze pamiętam, że nawet kilka kropel oleju rzepakowego będzie świetnym dodatkiem do każdej potrawy :)
2. Olej rzepakowy ma specyficzny smak, jednak właśnie ten aromat idealnie nada się do tradycyjnych potraw kuchni wielkanocnej. Udoskonali on każdą potrawę!
3. W kuchni wielkanocnej, przynajmniej w moim domu, używa się dużo smażenia. Żaden olej w tym wypadku nie sprawdzi się tak dobrze, jak właśnie rzepakowy! Jego stabilność potwierdzają badania! :)
Składniki:
- ok.0,5 kg białej kiełbasy surowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- średnia cebula
- olej rzepakowy
- 3 ząbki czosnku
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
- 4-6 liści laurowych
- 4-6 ziaren czarnego pieprzu
- sól
- majeranek
- 2-3 suszone prawdziwki lub podgrzybki
- 200 ml gęstej śmietany 12%
- łyżka masła
- zakwas
1. W garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła, dodać posiekaną drobno cebulkę, zeszklić. Dodać przyprawy: ziele, pieprz, czosnek, liście, sól, chwilę przesmażyć, dolać ok. 2- 3 litrów zimnej wody.
2. Dodać obrane warzywa, grzyby, łyżkę majeranku, gotować około 30 minut.
3. Dodać do wywaru kiełbasę, gotować na bardzo wolnym ogniu około 25-30 min.
4. Z wywaru wyjąć kiełbasę i warzywa, dodać zakwas, zagotować, gotować około 5 min, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać śmietanę.
1. W garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła, dodać posiekaną drobno cebulkę, zeszklić. Dodać przyprawy: ziele, pieprz, czosnek, liście, sól, chwilę przesmażyć, dolać ok. 2- 3 litrów zimnej wody.
2. Dodać obrane warzywa, grzyby, łyżkę majeranku, gotować około 30 minut.
3. Dodać do wywaru kiełbasę, gotować na bardzo wolnym ogniu około 25-30 min.
4. Z wywaru wyjąć kiełbasę i warzywa, dodać zakwas, zagotować, gotować około 5 min, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać śmietanę.
5. Podawać żurek z kiełbasą, opcjonalnie można posypać świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz