sobota, 15 kwietnia 2017

Mazurek w dwóch wersjach: morelowej i czekoladowo-kajmakowej



SPÓD

Składniki:

- 220 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki ziemniaczanej
- czubata szklanka cukru

1. Do miski dodać masło w temperaturze pokojowej (dosyć miękkie) oraz cukier. Miksować ok. 5 minut. 
2. Dodać przesiane mąki oraz ekstrakt z wanilii i miksować jeszcze przez chwilę.
3. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez ok. 20 minut.
4. Ciasto rozwałkować i ułożyć do dosyć dużej formy na papierze do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym na 160 stopni ok. 30 minut. Po wyjęciu ostudzić.



MORELOWA CZĘŚĆ

Składniki:

- pół szklanki dżemu/marmolady morelowej
- 3 łyżki likieru owocowego (najlepiej cytrusowego)
- łyżka soku z cytryny
- tabliczka białej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- żelkowe jajeczka

1. Na połowie spodu do mazurka rozsmarować dżem wymieszany z likierem i sokiem z cytryny.
2. W małym garnku (na parze lub w mikrofali) roztopić czekoladę razem ze śmietanką. Kiedy trochę zgęstnieje, polać masą marmoladową część mazurka.



CZEKOLADOWA CZĘŚĆ

Składniki:

- puszka masy kajmakowej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- orzechy laskowe
- do dekoracji: kawałki czekolady i opcjonalnie wydrylowane wiśnie

1. Ma drugą połowę mazurka wylać masę kajmakową, brzegi można dodatkowo udekorować masą przeciśniętą przez rękaw z odpowiednią końcówką. Rozsypać orzechy laskowe na masę.
2. Czekoladę roztopić ze śmietanką. Taką masą zalać kajmakową część mazurka.
3. Udekorować kawałkami czekolady i wiśniami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne