czwartek, 6 kwietnia 2017

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-brokułowym



Składniki na 4 porcje:

- duża śmietanka 30%
- mała śmietana 18%
- brokuł
- podwójna pierś z kurczaka
- mozarella
- pieprz, sól
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- czosnek
- oliwa

1. Zagotować wodę w garnku, wrzucić brokuła na około 10 minut.
2. W misce wymieszać oliwę z papryką, solą, pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić na 4 porcje i nasmarować marynatą.
3. Papier do pieczenia wyłożyć na blachę. Przełożyć na nie pierś, piec w nagrzanym piekarniku po 10 minut z obu stron w 180 stopniach.
4. Obie śmietany wymieszać ze sobą, dodać sól, pieprz, posiekany czosnek oraz pieprz cytrynowy.
5. Brokuła pokroić (bez nóżki) i wrzucić na dużą patelnię. Zalać masą śmietanową. Dusić 10 minut na małym ogniu.
6. Upieczoną pierś z kurczaka wrzucić do sosu, położyć na niej po plasterku mozarelli. Dusić pod przykryciem 5-8 minut. Podawać według upodobania, smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne