Któż nie kocha nutelli? Mam w głowie miliony pomysłów na pyszności z tym kremem, ale tym razem przedstawiam wam rollsy. Dosyć popularne, ale podane z orzechami miażdżą wszelką konkurencję i wprawiają w zachwyt kubki smakowe :)
Składniki na zaczyn:
-20g świeżych drożdży
-50g ciepłego mleka
-1,5 łyżeczki cukru
-1,5 łyżeczki mąki
Drożdże rozkruszyć, dodać mąkę, cukier, mleko. Rozpuścić i odstawić w
ciepłe miejsce.
Składniki na ciasto:
-350g mąki pszennej
-60g cukru
-100g śmietany 18%
-60g masła
-3 żółtka
-3 łyżki mleka
-1 opakowanie cukru wanilinowego
W robocie planetarnym rozetrzeć mąkę, cukier, śmietanę i masło. Stopniowo
dodawać zaczyn, żółtka. Pod koniec dodać cukier wanilinowy. Zagnieść. Odstawić
na godzinę, żeby urosło.
Reszta:
-Nutella
-Kilka garści posiekanych orzechów laskowych
Ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować Nutellą. Zwinąć w kształt
rolady, pociąć na małe części w kształcie ślimaków, położyć w foremce do
babeczek (posmarowanej masłem i posypanej mąką). Na wierzch posypać orzechami.
Piec w 180 stopniach przez około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz