piątek, 27 stycznia 2017

Drożdżowe rollsy z nutellą

Któż nie kocha nutelli? Mam w głowie miliony pomysłów na pyszności z tym kremem, ale tym razem przedstawiam wam rollsy. Dosyć popularne, ale podane z orzechami miażdżą wszelką konkurencję i wprawiają w zachwyt kubki smakowe :)



Składniki na zaczyn:

-20g świeżych drożdży
-50g ciepłego mleka
-1,5 łyżeczki cukru
-1,5 łyżeczki mąki

Drożdże rozkruszyć, dodać mąkę, cukier, mleko. Rozpuścić i odstawić w ciepłe miejsce.

Składniki na ciasto:

-350g mąki pszennej
-60g cukru
-100g śmietany 18%
-60g masła
-3 żółtka
-3 łyżki mleka
-1 opakowanie cukru wanilinowego

W robocie planetarnym rozetrzeć mąkę, cukier, śmietanę i masło. Stopniowo dodawać zaczyn, żółtka. Pod koniec dodać cukier wanilinowy. Zagnieść. Odstawić na godzinę, żeby urosło.

Reszta:

-Nutella
-Kilka garści posiekanych orzechów laskowych

Ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować Nutellą. Zwinąć w kształt rolady, pociąć na małe części w kształcie ślimaków, położyć w foremce do babeczek (posmarowanej masłem i posypanej mąką). Na wierzch posypać orzechami. Piec w 180 stopniach przez około 10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne