Kocham kuchnię azjatycką, a ostatnio rozkręcam się w tworzeniu przeróżnych przepisów: tajskich, chińskich, indyjskich... Tak zróżnicowana i dobrze doprawiona wprawia moje kubki smakowe w euforię. Dziś zapraszam was po przepis na cudne noodle!
Składniki:
- duża cebula
- 2 czerwone papryki
- duża marchew
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki curry
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu cayenne oraz zwykłego pieprzu
- 3 szklanki bulionu
- pierś z kurczaka
- puszka mleczka kokosowego
- garść kolendry
- połowa małej cytryny
- opakowanie noodli do ramen
1. W dużym garnku lub patelni na oleju kokosowym smażyć do miękkości (ok. 10 min.) pokrojone w kostkę cebulę i papryki, poszatkowany czosnek oraz pokrojoną w małe i cienkie paski marchew.
2. Dodać przyprawy.
3. Odczekać kilka minut. Warzywa zalać bulionem. Po chwili dodać mleczko kokosowe.
4. W międzyczasie w 180 stopniach upiec pierś z kurczaka (ok. 15 min. z jednej i 15 min. z drugiej strony).
5. Kurczaka odrywać kawałeczkami i wrzucać do bulionu.
6. Dodać posiekaną kolendrę i sok z cytryny.
6. Wrzucić makaron i gotować do czasu, aż będzie al dente. Smacznego!
Cudownie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/