Jak zachwycić kobietę, wręczając jej kwiaty? Zamiast wybrać się do kwiaciarni - spędzić kilkanaście minut w kuchni i w ten sposób zdobyć jej serce :) Idealny pomysł na prezent na Dzień Kobiet, urodziny, Walentynki czy nawet na zwykłą randkę. Odrobina kreatywności jest jak najbardziej wskazana! Różyczki da radę zrobić nawet laik - przepis jest banalny, ilość składników da się policzyć na palcach jednej ręki, a czas wykonania jest krótki.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- cukier
- cynamon
- 3 duże jabłka
- łyżka soku z cytryny
1. Jabłka przekroić na ćwiartki, odciąć gniazdo i pokroić na cieniutkie plasterki.
2. W garnuszku zagotować wodę, dodać łyżkę cukru i sok z cytryny.
3. Do wrzącej wody wrzucić pokrojone jabłka, gotować przez 2 minuty aż zmiękną. Odcedzić.
4. Jabłka osuszyć ręcznikiem papierowym - to ważne, żeby ciasto nie przemokło, bo zrobi się zakalec.
5. Ciasto francuskie odwinąć z opakowania, przekroić pionowo na pół, a każdą z połówek poziomo na 8 pasków.
6. Plasterki jabłek układać na górze paska tak, aby lekko na siebie nachodziły, zostawić ok. centymetr wolnego miejsca. Posypać cukrem i cynamonem. Zawinąć.
7. Gotowe różyczki włożyć do silikonowych foremek na babeczki lub w papilotki i do blaszki na babeczki.
8. Piec w nagrzanym na 180 stopni (góra-dół) piekarniku ok. 30-40 minut.
9. Posypać cukrem pudrem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz