poniedziałek, 6 marca 2017

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego




Jak zachwycić kobietę, wręczając jej kwiaty? Zamiast wybrać się do kwiaciarni - spędzić kilkanaście minut w kuchni i w ten sposób zdobyć jej serce :) Idealny pomysł na prezent na Dzień Kobiet, urodziny, Walentynki czy nawet na zwykłą randkę. Odrobina kreatywności jest jak najbardziej wskazana! Różyczki da radę zrobić nawet laik - przepis jest banalny, ilość składników da się policzyć na palcach jednej ręki, a czas wykonania jest krótki.





Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- cukier
- cynamon
- 3 duże jabłka
- łyżka soku z cytryny

1. Jabłka przekroić na ćwiartki, odciąć gniazdo i pokroić na cieniutkie plasterki.
2. W garnuszku zagotować wodę, dodać łyżkę cukru i sok z cytryny.
3. Do wrzącej wody wrzucić pokrojone jabłka, gotować przez 2 minuty aż zmiękną. Odcedzić.
4. Jabłka osuszyć ręcznikiem papierowym - to ważne, żeby ciasto nie przemokło, bo zrobi się zakalec.
5. Ciasto francuskie odwinąć z opakowania, przekroić pionowo na pół, a każdą z połówek poziomo na 8 pasków.
6. Plasterki jabłek układać na górze paska tak, aby lekko na siebie nachodziły, zostawić ok. centymetr wolnego miejsca. Posypać cukrem i cynamonem. Zawinąć.
7. Gotowe różyczki włożyć do silikonowych foremek na babeczki lub w papilotki i do blaszki na babeczki.
8. Piec w nagrzanym na 180 stopni (góra-dół) piekarniku ok. 30-40 minut.
9. Posypać cukrem pudrem. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne