piątek, 17 marca 2017

Kawa po irlandzku

Uwielbiam Irlandię! Piękny, zielony kraj, który jak magnes przyciąga mnie swoimi wspaniałościami. A to muzyką, a to naturą, kulinarną stroną również! Irish stew czyli gulasz, liczne piwa, czy irish coffee - to właśnie te wspaniałości sprawiają, że ślinka cieknie na samą myśl o nich!

17 marca to Dzień Św. Patryka to irlandzkie święto narodowe. Obchodzi się je nie tylko w Irlandii, ale i w innych miejscach na świecie. To właśnie z tej okazji zapraszam was na przepis po jedyną w swoim rodzaju - irlandzką kawę!



Składniki:

- kubek świeżo zaparzonej kawy
- łyżeczka brązowego cukru
- kieliszek irlandzkiej whisky
- bita śmietana

1. Do szklanki (najlepiej takiej z nóżką) wlewamy wrzątek na ok. 5 minut, po czym wylewamy.
2. Na dno szklanki wlewamy whisky oraz wsypujemy cukier, a następnie dodajemy zaparzoną kawę. Mieszamy.
3. Na wierzch nakładamy ubitą śmietanę. Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne