piątek, 10 lutego 2017

Meksykańska tortilla

Zimą dobrze jest zjeść coś mięsnego a na dodatek pikantnego, żeby rozgrzać się i poczuć wspaniale! Idealne do tego są meksykańskie tortille - bardzo sycące, pyszne i łatwe do zrobienia. Nadają się także wspaniale do lunchboxa, bo na zimno smakują równie dobrze jak na gorąco. Podaję je często z sosem czosnkowym, który świetnie załamuje barierę ostrych przypraw.



Składniki:

- 6 placków do tortilli
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół kilo mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale wieprzowe też będzie ok)
- 200 g czerwonej fasoli
- 200 g kukurydzy
- 400 g pomidorów z puszki
- pół szklanki passaty
- po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki oraz kminu rzymskiego
- szczypta soli i pieprzu
- sałata
- oliwa

1. Na oliwe zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Dodać mięso mielone.
3. Kiedy mięso będzie już wysmażone, doprawić.
4. Dodać pomidory z puszki i passatę, dusić przez 3 minuty, po czym dodać kukurydzę i fasolę.
5. Dusić około 10 minut.
6. Farsz nakładać na środek placka, dołożyć trochę sałaty, po czym zawinąć z każdej strony. Najlepiej zgrillować przez chwilę z obu stron na elektrycznym grillu, ale można też zrobić to na patelni. Smacznego!


1 komentarz:

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne