środa, 23 listopada 2016

Korzenna kawa zbożowa


Zimą nie tylko herbata może być naszym pomocnikiem w walce z przeziębieniami. Kawę możemy podobnie zastosować! Wystarczy, że dodamy do niej dokładnie to, co zdrowe i wzmacniające naszą odporność. Przy okazji zamienimy zwykłą kawę w cudowne arcydzieło, które można byłoby pić godzinami i wciąż się zachwycać :)



Składniki na korzenną kawę Inkę:
- 2 łyżeczki Inki bezglutenowej (http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bezglutenowa/inka-bezglutenowa/)
- kubek mleka migdałowego
- 3 goździki
- laska cynamonu
- łyżeczka cynamonu w proszku
- plasterek imbiru



Mleko zagotowujemy aby było ciepłe, ale nie wrzące. Do kubka wsypujemy 2 łyżeczki Inki bezglutenowej, goździki zmiażdżone na proszek, łyżeczkę cynamonu, starkowany plasterek imbiru. Całość zalewamy mlekiem i mieszamy. Wierzch dekorujemy ubitą z cukrem wanilinowym śmietaną, posypujemy kakaem. Gotowe!



Cudowne właściwości dodatków mojej kawy:

Imbir - jest bogaty w substancje przeciwzapalne, dlatego jest dobrą bronią w walce z przeziębieniem, oprócz tego: ułatwia krążenie oraz trawienie, zwiększa koncentrację.
Goździki - łagodzą kaszel i ból gardła, obniżą także cholesterol.
Cynamon - pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, wspomaga odchudzanie oraz ma właściwości antybakteryjne.


2 komentarze:

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne