piątek, 15 kwietnia 2016

Kurczak po indyjsku

Indyjskie potrawy mają w sobie coś takiego, co sprawia, że po spróbowaniu choćby już pierwszego kęsa przenoszę się do słonecznych Indii! Aromat przypraw pobudza apetyt i skłania do zakochania się w tego typu potrawach :)

Składniki:

- 1 duża pierś z kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- Oliwa z oliwek
- 1 duża cebula
- 400 g pokrojonych, obranych pomidorów z puszki
- świeża natka pietruszki
- Łyżka soku z cytryny
- 2 duże ząbki czosnku
- ryż basmati
- Przyprawy: sól, pieprz, gram masala, curry, kmin rzymski w proszku, cynamon w proszku, imbir w proszku, papryka ostra, papryka słodka






Sposób przygotowania:

W dużym pojemniku mieszam pokrojonego kurczaka z łyżką oliwy, 150 gram jogurtu naturalnego (ja wybrałam grecki, ponieważ jest bardziej gęsty i sos nie będzie za leisty). Mieszam dokładnie. Dodaję po łyżeczce każdej z przypraw. Odstawiam najlepiej na noc, albo chociaż na kilka godzin do zamarynowania w lodówce.

Na dużej patelni smażę cebulkę pokrojoną w kostkę na oliwie, dodaję wyciśnięty w wyprasce czosnek. Po ok. 5 minutach dodaję zamarynowanego kurczaka. Kiedy już kurczak będzie wysmażony, dodaję pomidory z puszki, łyżkę soku z cytryny i pozostałe 50 gram jogurtu naturalnego. Całość mieszam i zostawiam do podduszenia. Jeżeli przesadzimy z ostrą papryką dla złagodzenia smaku możemy dodać więcej jogurtu.

Całość podaję z ryżem basmati i łyżką jogurtu naturalnego posypanego świeżą pietruszką. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne