czwartek, 25 lutego 2016

Lazania z kaszą jaglaną



Tradycyjna lazania jest pyszna, ale także ciężkostrawna, przynajmniej w moim przypadku. Wołowina i makaron leżą mi później przez długi czas. Dlatego też chciałam zaproponować jej lżejszą i zdrowszą wersję!

Składniki:
- 2 duże cukinie
-1 kubek kaszy jaglanej (najlepiej superfood)
-1 kilo mięsa mielonego z indyka
-passata pomidorowa
-2 ząbki czosnku
-łyżeczka curry
-pół łyżeczki kurkumy, imbiru, pieprzu Cayenne, soli
-kostka mozarelli
-olej kokosowy



Przepis:
Cukinię kroimy i wykładamy nią dno szklanego naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego olejem kokosowym, żeby nic nie przywarło). W misce mieszamy mięso, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i starty czosnek. Układamy naszą masę w naczyniu, a na nią jeszcze raz plastry cukinii. Na całość wylewamy passatę i staramy się, aby objęła ona wszystkie brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut, ale 5 minut przed końcem wyjmujemy, żeby starkować na wierzch mozarellę. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Porcja starcza na 6 naprawdę głodnych osób ;)

W wersji dla wegetarian zamiast mięsa można dodać 200 gram twarogu - porcja wyjdzie mniejsza, ale równie pyszna :)

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.