Tradycyjna lazania jest pyszna, ale także ciężkostrawna, przynajmniej w moim przypadku. Wołowina i makaron leżą mi później przez długi czas. Dlatego też chciałam zaproponować jej lżejszą i zdrowszą wersję!
Składniki:
Składniki:
- 2 duże cukinie
-1 kubek kaszy jaglanej (najlepiej superfood)
-1 kilo mięsa mielonego z indyka
-passata pomidorowa
-2 ząbki czosnku
-łyżeczka curry
-pół łyżeczki kurkumy, imbiru, pieprzu Cayenne, soli
-kostka mozarelli
-olej kokosowy
Przepis:
Cukinię kroimy i wykładamy nią dno szklanego naczynia
żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego olejem kokosowym, żeby nic nie przywarło). W misce mieszamy mięso, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i
starty czosnek. Układamy naszą masę w naczyniu, a na nią jeszcze raz plastry
cukinii. Na całość wylewamy passatę i staramy się, aby objęła ona wszystkie
brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut, ale 5 minut przed końcem
wyjmujemy, żeby starkować na wierzch mozarellę. Pieczemy w 180 stopniach
Celsjusza. Porcja starcza na 6 naprawdę głodnych osób ;)
W wersji dla wegetarian zamiast mięsa można dodać 200 gram
twarogu - porcja wyjdzie mniejsza, ale równie pyszna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz