Zaczyn:
-25 g drożdży
-25 g drożdży
-Szczypta soli i cukru
-Płaska łyżeczka mąki
-1/4 szklanki ciepłej wody
Drożdże pokruszyć, posypać mąką, cukrem i solą. Wymieszać z
wodą, odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
-0,5 kg mąki
-łyżeczka oleju rzepakowego
-około szklanki ciepłej wody
-zaczyn
Do mąki dodać zaczyn i olej i trochę ciepłej wody na oko,
ale żeby ciasto nie było za rzadkie. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
-0,5 kg pieczarek
-1 duża papryka
-2 cebule
-30 dkg szynki wędzonej
-100 ml passaty pomidorowej
-suszone bazylia, oregano, sól do przyprawienia
-30dkg sera żółtego
-1 jajko
-olej rzepakowy
Cebulę i szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać pokrojone
w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez kilka minut,
dodać passatę i przyprawy, wymieszać i dusić przez 5 minut na małym ogniu.
Ciasto podzielić na kilka porcji i rozwałkować na kształt
koła, ułożyć farsz na połowę, posypać potargowanym serem i zawinąć tak jak
pierogi. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagranym na 180 stopni
piekarniku przez około 30-45 minut do zarumienienia.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego to właśnie jego używam zazwyczaj do pieczenia. Najlepszy bo zdrowy, nie dający potrawie uczucia ciężkości i smaczny :)
SzamAnkowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz