piątek, 28 lipca 2017

Sernik z polewą jagodową



Składniki na spód:

- 250g ciasteczek kruchych wieloziarnistych lub owsianych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g rozpuszczonego masła

1. W mikserze zmielić kruche ciastka i czekoladę, dodać rozpuszczone masło.
2. Wylepić masą spód dużej tortownicy lub blaszki, wstawić do lodówki do
zastygnięcia.

Składniki na masę serową:

- ok. 1300 g sera w wiaderku np. Garwolin lub Prezydent
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 8 żółtek
- 2 budynie waniliowe (ewentualnie dodatkowo 1 łyżka mąki pszennej i
ziemniaczanej, w zależności od konsystencji sera)
- 8 białek
- zapach waniliowy

1. Ubić żółtka z cukrem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym.
2. Dodawać kolejno niewielkie ilości sera, następnie budynie.
3. Ubić pianę z białek, dodać do sera, wymieszać delikatnie.
4. Piec 30 minut w temperaturze 180°C, następnie nakryć od góry folią aluminiową
i piec około godziny w temperaturze 160°C.
5. Wyjąć z piekarnika po około 15 min od upieczenia, po ostygnięciu wstawić do
lodówki, najlepiej na noc.

Składniki do dekoracji:

- szklanka jagód
- 1/3 szklanki cukru
- migdały

1. Udusić krótko owoce z cukrem.
2. Polać porcje sernika, posypać migdałami.

1 komentarz:

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne