- ok. 250 g kaszy pęczak
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- sól
- zioła prowansalskie
- 2-3 płaty świeżego dorsza
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku- papryka czerwona
- 2 garści młodego, świeżego szpinaku
- mała cukinia
- oliwa
- łyżeczka masła
- 2-3 łyżki kaparów
- pół pęczka zielonego koperku
1. Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i zalać zimną wodą (2 razy tyle wody co kaszy).
2. Do wody dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól do smaku. Gotować na małym ogniu 20-25 min, odstawić do wystygnięcia.
3. Dorsza posolić i posypać ziołami, usmażyć na złoto.
4. W międzyczasie na oliwie z masłem podsmażyć szpinak, czosnek oraz pokrojone: paprykę, cukinię.
5. Podsmażone warzywa wymieszać z kaszą, dodać posiekany koperek i kapary. Podawać z rybą na zimno lub ciepło, w zależności od upodobania. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz