niedziela, 11 czerwca 2017
Fluffy pancakes czyli puszyste omleciki
Składniki:
- 2 żółtka
- 4 białka jajek
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soku z cytryny
1. Żółtka wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem, mąką, mlekiem oraz proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny.
3. Połączyć pianę z białek z masą żółtkową delikatnie mieszając łopatką.
4. Na bardzo małym ogniu roztopić łyżkę masła. Omleciki smażyć po ok. 5-7 minut z obu stron pod przykryciem. Podawać wedle uznania z cukrem pudrem, owocami, sosem czekoladowym. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O Ance Szamance
- ona
- Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
Ale puszyste! :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne:)
OdpowiedzUsuń