Sałatka z prawdziwkami to potrawa, którą zaserwowała mi ciocia męża. Nigdy nie zachwyciłam się czymś tak bardzo! Zdobyła moje serce, tym bardziej, że było to przy wręczaniu zaproszeń ślubnych, kiedy ciocia z wujkiem jako jedyni ugościli nas czymś "słonym". Dość już mieliśmy tych wszystkich ciast i ciasteczek, więc sałatka była dla nas zbawieniem. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale smak wciąż pozostaje nieziemski!
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml sosu sojowego
- ok. 7 średniej wielkości kapeluszy prawdziwków
- 3 garście szpinaku
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz
- mozarella lub parmezan do posypania
1. Na oliwie podsmażamy czosnek.
2. Grzyby myjemy wilgotną (nie mokrą!) ściereczką. Kroimy na średnią kosteczkę. Wrzucamy na oliwę.
3. Po ok. 5 minutach dodajemy sos sojowy. Smażymy kolejne 5 minut. Przed zdjęciem grzybów z ognia solimy je.
4. Na dużym talerzu kładziemy umyty i osuszony szpinak. Robimy sos, mieszamy: przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu, szczyptę soli i pieprzu. Polewamy sosem szpinak.
5. Na całość nakładamy usmażone prawdziwki, posypujemy startą mozarellą lub parmezanem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz