niedziela, 17 września 2017

Nalewka porzeczkowa



Składniki:

- 2 kg czerwonej porzeczki
- 0,5 l spirytusu
- szklanka wódki
- 0,5 kg cukru

1. Porzeczki umyć i zalać spirytusem oraz wódką tak, aby pokryły porzeczki w całości.
2. Pozostawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać przez sitko sam płyn i odstawić w ciemne miejsce.
3. Porzeczki zasypać cukrem, najlepiej w dużym słoju. Odstawić na kolejne 3 tygodnie. Co pewien czas potrząsać słojem.
4. Po tym czasie porzeczki odcedzić a powstały z nich sok zmieszać z wcześniej odcedzonym płynem. Odstawić na miesiąc. Po tym czasie można już degustować trunek :)


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O Ance Szamance

Moje zdjęcie
Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
zBLOGowani.pl
blogi kulinarne