wtorek, 11 lipca 2017
Chłodnik
Składniki:
- 700 g jogurtu naturalnego gęstego
- 4 kefiry
- Krakus barszcz (koncentrat) do smaku (ok. 1/4-1/3 buteleczki)
- 3 łyżeczki cukru
- sporo soli i pieprzu, wedle uznania
- 2-3 ząbki czosnku
- 6-8 rzodkiewek
- duży ogórek
- młoda cebulka
- pęczek koperku
- duży pęczek botwinki
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- połowa cytryny
1. Pęczek botwinki posiekać, ugotować ok. 10 min w małej ilości wody (tak, żeby przykryła botwinkę) z dodatkiem liści laurowych, zielem angielskim, solą, cukrem.
2. Ostudzić wywar, dodać wszystkie pozostałe składniki: cebulkę i koperek drobno posiekać, rzodkiewki i ogórka zetrzeć na tarce. Wymieszać, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O Ance Szamance
- ona
- Kocham jeść, kocham gotować, kocham próbować. Jedyną rzeczą z którą moje podniebienie ma problem to ugotowane jajka. W stosunku do słodkiej herbaty jestem jak narkoman - nigdy dość! Uwielbiam pichcić przy Mozarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz